تیتر یک شماره 517
از «بازرگان» تا «روحانی»
هنگامیکه پیروزی انقلاب اسلامی مردم ایران در سال 57 به آخرین مراحل خود نزدیک میشد، حضرت امام خمینی(ره) در اقدامی هوشمندانه و برای اداره کشور بعد از سقوط رژیم پهلوی، مهندس مهدی بازرگان را که از چهرههای سیاسی مخالف رژیم شاه و نزدیک به نیروهای انقلابی بود بهعنوان رئیس دولت موقت منصوب کردند.
متن حکم نخستوزیری مهدی بازرگان در 15 بهمن 1357 بدین شرح است:
«بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای مهندس مهدی بازرگان بنابه پیشنهاد شورای انقلاب، بر حسب حق شرعی و حق قانونی ناشی از آرای اکثریت قاطع قریب به اتفاق ملت ایران که طی اجتماعات عظیم و تظاهرات وسیع و متعدد در سراسر ایران نسبت به رهبری جنبش ابراز شده است و به موجب اعتمادی که به ایمان راسخ شما به مکتب مقدس اسلام و اطلاعی که از سوابقتان در مبارزات اسلامی و ملی دارم، جنابعالی را بدون در نظر گرفتن روابط و حزبی بستگی به گروهی خاص، مامور تشکیل دولت موقت مینمایم تا ترتیب اداره امور مملکت و خصوصا انجام رفراندوم و رجوع به آرای عمومی ملت درباره تغییر نظام سیاسی کشور به جمهوری اسلامی و تشکیل مجلس موسسان از منتخبین مردم جهت تصویب قانون اساسی نظام جدید و انتخاب مجلس نمایندگان ملت بر طبق قانون اساسی جدید را بدهید. مقتضی است که اعضای دولت موقت را هرچه زودتر با توجه به شرایطی که مشخص نمودهام تعیین و معرفی نمایید. کارمندان دولت و ارتش و افراد ملت با دولت موقت شما همکاری کامل نموده و رعایت انضباط را برای وصول به اهداف مقدس انقلاب و سامان یافتن امور کشور خواهند نمود. موفقیت شما و دولت موقت را در این مرحله حساس تاریخی از خداوند متعال مسألت مینمایم. روح ا... الموسوی الخمینی، 6 ربیع الاول 1399» «صحیفه امام خمینی(ره)، جلد6، صفحه 54 و 55»
مراسم تحلیف نماد برجسته مردمسالاری دینی بود
یک استاد دانشگاه تهران درباره دوازدهمین مراسم تحلیف ریاستجمهوری اظهار داشت: مراسم تحلیف روحانی که روز شنبه برگزار شد، نماد و نشانه برجسته مردمسالاری دینی در کشور بود. الهه کولایی درباره دوازدهمین مراسم تحلیف ریاست جمهوری و سخنان رئیسجمهور در این مراسم با بیان اینکه رهبری در مراسم تنفیذ به تعامل سازنده با جهان اشاره کردند و رئیس جمهور نیز درسخنان خود بر آن تاکید ورزید، گفت: روحانی در حضور نمایندگان عالیرتبه جهان از عزم استوار دولت جمهوری اسلامی ایران برای توسعه روابط سازنده با کشورهای مختلف سخن گفت و بر آن تاکید کرد. این فعال سیاسی اصلاحطلب خاطرنشان کرد: در واقع دوازدهمین مراسم ریاست جمهوری نشانه و نماد برجسته مردمسالاری دینی در ایران بود و نشان داد حضور و مشارکت مردم، ایجاد حس اطمینان و اعتماد چقدر برای دولتمردان ما اهمیت دارد. او در ادامه افزود: روحانی در حضور نمایندگان سراسر جهان خواستها و مطالبات مردم را بیان کرد و الگوی موفقی از پاسخ دادن به اعتماد مردم به نظام را به نمایش گذاشت. این استاد علوم سیاسی در ادامه همچنین بیان کرد: رئیسجمهور از اهمیت برآورده ساختن مطالبات مردم در عرصههای اقتصادی و ضرورت تعامل سازنده با جهان سخن گفت. کولایی خاطرنشان کرد: روحانی باید در این مسیر برای بهبود همهجانبه کشور از کسانی استفاده کند که کمک حال او باشند و بتوانند مطالبات مردم را برآورده کنند. رئیسجمهور در این مراسم به عنوان پاسدار قانون از مطالبات برحق مردم سخن گفت و برآن تاکید کرد. کولایی در ادامه با اشاره به تاکید روحانی بر اینکه دولت او اعتدالی است، اظهار داشت: انتظار این میرفت دولتی که برخاسته از رأی مردم است، رویکرد اصلی آن اینچنین باشد، قطعا روحانی باید در عرصه داخلی و خارجی با خردورزی و عقلانیت گام بردارد تا حافظ منافع مردم باشد.
متن حکم تنفیذ حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی
حضرت آیتا... خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی، با تنفیذ رای ملت در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی را به ریاست جمهوری اسلامی ایران منصوب کردند.
حجتالاسلام والمسلمین محمدی گلپایگانی رییس دفتر مقام معظم رهبری در این مراسم، متن حکم حضرت آیتا... خامنهای در تنفیذ رأی مردم و نصب دکتر روحانی به مقام ریاست جمهوری اسلامی ایران را قرائت کرد و آنگاه رهبر انقلاب اسلامی لوح متن حکم را به رییسجمهور منتخب مردم اعطا کردند.
متن حکم تنفیذ به این شرح است:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
خداوند متعال را سپاس میگویم که در آزمون سیاسی و اجتماعی بزرگ دیگری، ملّت عظیمالشأن ایران را سرافراز فرمود و حضور مبارک آنان را در یکی از اساسیترین اقدامات ملّی، گامی بلند در جهت حراست از عزّت و امنیت کشور و ابّهت نظام مقدس جمهوری اسلامی قرار داد.
انتخابات پر شور و صفوف طولانی رأیدهندگان در سراسر کشور و نصاب درخشانِ شرکتکنندگان در انتخاب رئیسجمهور و آنگاه رأی بالای شخصیتِ منتخب، همگی نشانههای روشن از موفّقیت نظام اسلامی در تحکیم و تثبیت جمهوریت و خصلتِ مردمی این نظام انقلابی است، و این یکی از اساسیترین و مهمترین توانمندیهای بیشمار کشور اسلامی عزیز ما است که دستیابی به آرمانهای والای انقلاب را ممکن میسازد و آینده روشن کشور و ملّت را نوید میدهد.
اکنون با استمداد از هدایت و عنایت پروردگار و در سایهی توجّهات حضرت ولیا...اعظم ارواحنا فداه و با تبرّک و تفأل به همزمانی با ایام ولادت حضرت امام ابیالحسنالرضا علیهآلافالتحیةوالثناء، اینجانب به پیروی از گزینش ملّت ایران، رأی آنان را تنفیذ و دانشمند محترم جناب حجتالاسلام آقای دکتر حسن روحانی را به ریاست جمهوری اسلامی ایران منصوب میکنم و با دعا برای موفّقیت ایشان، مؤکداً توصیه میکنم که این منصب خطیر را وسیلهای برای کسب رضای الهی و ذخیرهای برای هنگامه لقاء پروردگار قرار دهند و همّت خود را متوجه استقرار عدالت، و جانبداری از محرومان مستضعف، و اجرای احکام اسلام ناب، و تقویت وحدت و عزّت ملّی، و توجه به توانمندیها و ظرفیتهای عظیم کشور، و صراحت در بزرگداشت ارزشها و مبانی انقلاب اسلامی نمایند و مطمئن باشند که ملّت غیور و شجاع، خدمتگزاران کشور را در دشواریها و در مقابله با زورگوییها و زیادهخواهیهای استکبار تنها نخواهد گذاشت.
لازم میدانم بار دیگر درباره اجرای برنامهی اقتصاد مقاومتی و توجه ویژه به موضوع اشتغال و تولید داخلی تأکید کنم و یادآوری نمایم که رأی ملّت و تنفیذ آن موکول به حفظ و رعایت تعهّد به صراط قویم و مستقیم اسلامی و انقلابی است.
در پایان یاد امام عزیز راحل را گرامی میدارم و به روح مطهّر ایشان و شهیدان این راه درود میفرستم. والسّلام علی عبادا... الصّالحین. «پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، 12/5/96»